Capoeira

Mitä on capoeira?p1012350.jpg

Capoeira on afrobrasilialainen taistelulaji, jonka kehittivät Afrikasta Brasiliaan tuodut orjat. Toisin kuin muissa taistelulajeissa, ovat musiikki ja tanssinomaiset rytmit tärkeä osa capoeiraa.  Musiikkiin kuuluvat erilaiset capoeirasoittimet ja portugalinkieliset laulut, joita sekä opettaja että oppilaat soittavat ja laulavat. Tärkeä ero muihin taistelulajeihin on myös se, että capoeiraa ei taistella vaan pelataan. Pelissä tärkeää ei ole vastapuolen satuttaminen vaan se on hauskanpitoa kahden samanarvoisen pelaajan välillä pelajaan iästä ja capoeirakokemuksesta riippumatta.

Vaikka Capoeiraa harjoitellaankin monenlaisilla harjoituksilla, varsinainen Capoeiran pelaaminen tapahtuu rodassa eli ihmisten muodostamassa ympyrässä. Capoeiraa on kahta tyylisuuntaa: angola, joka on liikkeiltään hitaampaa ja regional, joka on nopeatempoisempaa ja lennokkaampaa. Capoeira Minha Alegria ry on osa brasilialaista Capoeira Celeiro de Bambas ryhmää, joka edustaa regional -tyylisuuntaa.

 

Kuka voi harrastaa capoeiraa?

Capoeira on loistava urheilulaji kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Capoeiraharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa eikä aloittamiseen tarvita erityisiä liikunnallisia taitoja tai valmiuksia. Jokainen tekee liikkeet omaa kehoaan kuunnellen ja oman jaksamisensa mukaan. Capoeirassa harjoittuvat koko kehon lihakset ja harrastuksen jatkuessa sekä lihakset että notkeus kehittyvät. Parasta capoeirassa on, että saat hyvän kunnon samalla, kun pidät hauskaa muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.

pict9507.jpg