Capoeiran historiaa

Capoeiran historiaa

Capoeiran historia on monella tavoin hämärän peitossa. Lajin historiankuvaa hallitsevat monet romantisoidut tarinat ja erilaiset, usein myös ristiriitaiset mielipiteet. Ylipäätään monista lajiin liittyvistä kysymyksistä on olemassa kiisteltyjä näkemyksiä. Esimerkiksi aina ei voida sanoa tarkalleen mitkä capoeiran ainekset ja piirteet ovat puhtaasti afrikkalaista ja mitkä brasilialaista perintöä. Erityisesti capoeiran ensimmäisistä vaiheista on vaikea antaa tarkkaa kuvaa. Yksi yleisimmistä mielipiteistä on, että capoeiran kehittivät 1500-luvulla Afrikasta Brasiliaan tuodut orjat yhdistellen omia perinteisiä taistelulajejaan. Taisteluharjoitukset salattiin isänniltä naamioiden ne tanssinomaisten rytmien ja musiikin keinoin. Orjille capoeira oli taistelun oppimisen lisäksi myös keino pitää yllä omaa kulttuuriaan ja kohentaa mielialaa.

Orjuus lakkautettiin Brasiliassa vuonna 1888. Vapautettujen orjien ei ollut helppo saada töitä ja sopeutua elämään entisten isäntiensä rinnalla. Ne, jotka eivät saaneet töitä ajautuivat rikollisiksi ja ne jotka osasivat capoeiraa käyttivät taitojaan noustakseen rikollisliigojen ja jengien johtajiksi. Koska capoeiraa harjoittivat pääasiassa rikolliset, capoeira kokonaisuudessaan tehtiin laittomaksi Brasilian ensimmäisessä rikoslaissa vuonna 1890. Erityinen rytmi cavalaria kehitettiin varoittamaan pelaajia poliisien lähestyessä. Capoeiraa pelaavat käyttivät lempinimiä salatakseen identiteettinsä poliisilta. Lempinimien käyttämisestä on myöhemmin tullut perinne ja yleensä capoeiraa harrastavat saavat lempinimensä batizadossa eli vyöjuhlassa.

Capoeira muuttui kansalliseksi urheilulajiksi 1900 - luvun alkupuoliskolla Mestre Bimban ansiosta. Hän kehitti capoeira regional -tyylin ja avasi ensimmäisen virallisen capoeirakoulun vuonna 1937. Muutamaa vuotta myöhemmin 1942 capoeira angola - tyylin luoja Mestre Pastinha avasi oman capoeirakoulunsa.

Mestre Bimba ja capoeira regional

Mestre Bimba, oikealta nimeltään Manuel dos Reis Machado on capoeira regional -tyylin luoja.  Hän syntyi vuonna 1900 ja sai lempinimen "Bimba" syntyessään. Hänen äitinsä ja kätilönsä olivat arvuutelleet vauvan sukupuolta ja kun hän syntyi, kätilö huusi " Se on poika! Katso hänen bimbaa(=penis)!". Capoeiraa Bimba alkoi opetella 12 -vuoden iästä alkaen. Hänen opettajanaan toimi afrikkalainen laivanomistaja nimeltä Bentinho.

mestre_bimba.jpg

Vaikka capoeira oli yhä laitonta, Bimba harjoitteli ja jopa esitteli capoeiraa pitäen taitoa yllä. Esiinnyttyään Bahían osavaltion kuvernöörille ja jopa Brasilian presidentille, sai hän vankilaan joutumisen sijaan luvan avata laillisen ja tunnustettun capoeirakoulun vuonna 1937.

Aiemmin capoeiraa oli vain yhtä tyyliä tai voidaan jopa sanoa, että jokaisella capoeristalla (=capoeiran harrastaja) oli oma capoeiratyylinsä. Mestre Bimba luokitteli capoeiratyylinsä "paikalliseksi taisteluksi Bahíasta". Hänen tavoitteenaan oli nostaa capoeira myös keski- ja yläluokkien tietoisuuteen ja voittaa Brasilian kansan kunnioitus lajilleen. Hän varmisti, että hänen oppilaansa pukeutuivat puhtaisiin valkeisiin uniformuihin ja pärjäsivät hyvin koulussa. Itämaisten taistelulajejen mukaan hän antoi oppilailleen värillisiä huiveja arvon näyttämiseksi. Mestre Bimba halusi kaikkien oppilaidensa tietävän koulunsa säännöt:

1.  Lopeta tupakointi.

2.  Lopeta juominen, alkoholi ei ole hyväksi aineenvaihdunnalle.

3.  Älä esittele edistymistäsi rodan ulkopuolella. Pidättele itseäsi ja yllätä ihmiset taidoillasi taistelussa.

4.  Vältä keskustelua harjoitusten aikana. Ole hiljaa kun olet koululla ja tarkkaillen muita, opi lisää.

5.  Harjoittele aina gingaa.

6.  Harjoittele perusliikkeitä päivittäin.

7.  Älä pelkää olla lähellä vastustajaasi. Mitä lähempänä olet sitä enemmän opit.

8.  Pidä kehosi rentona.

9.  On parempi tulla lyödyksi rodassa kuin kadulla.

Hänen oppilaansa harjoittelivat koreokrafioituja hyökkäys-, puolustus ja siirtymäsarjoja. Bimba esitteli myös ensimmäistä kertaa voltit, heitot ja kaaret capoeiraan.

Mestre Bimba nosti capoeiran lähes yksin pahamaineisesta rikollisliigojen käyttämästä katutaistelusta Brasilian hallituksen ja valtaapitävien tietoisuuteen ja lopulta kunnioitetuksi taistelulajiksi, jossa oli uusia liikkeitä ja painopiste urheilullisuudessa sekä tiukka ja suunnitelmallinen opetusmenetelmä. Hänen kehittämäsä tyyli tunnetaan nimellä Capoeira Regional.

Mestre Bimba menehtyi aivoinfarktiin vuonna 1974.

Mestre Bimban brasilialainen capoeirayhdistys: http://www.capoeiramestrebimba.com.br/index.html

Resultado de imagem para mestre bimba

                                         Capoeiran Perustajat

 Mestre Bimba                                        Mestre Pastinha 

 Manuel dos Reis Machado                        Vicente Ferreira Pastinha

 Capoeira Regional                                   Capoeira Angola